FUSIE R.S.C. – R.V.S.V.

In september 2017 zijn Het Rotterdamsch Studenten Corps en de Rotterdamsch Vrouwelijke Studenten Vereeniging gefuseerd. Dit was een bijzonder moment in de historie van het R.S.C./R.V.S.V.

“Vooruitstrevend zonder onze geschiedenis te vergeten”

Het R.S.C. en R.V.S.V, respectievelijk 104 en 101 jaren oud, hebben in 2017 een radicale koerswijziging ingezet. Een koerswijziging waarvan werd gezegd dat het een aderlating in tradities zou gaan veroorzaken. Van dit ogenschijnlijke verlies is echter geen sprake. Twee ongemengde verenigingen zijn samengesmolten tot één, waarin alle waardevolle tradities uit beide verenigingen bewaard zijn gebleven. De vereniging wordt gekenmerkt door het rijkste verenigingsleven van Rotterdam. Door de vergrootte diversiteit is dit alleen maar toenemen in de komende jaren. Denk aan meer onderverenigingen, meer disputen en meer gezelschappen, die jouw studententijd onvergetelijk maken!

De fusie is gestart in september 2017 omdat het de wensen van de moderne student weergeeft en omdat de stad Rotterdam zich razendsnel ontwikkelt. Momenteel is iets meer dan de helft van de studenten vrouw in Rotterdam. Deels vanwege deze trend bij de Erasmus Universiteit en Hogeschool Rotterdam, kan men spreken van gelijkwaardige verenigingen. Studie wordt jaarlijks steeds belangrijker, de propedeuse behalen in het eerste jaar is de norm. Daarnaast is de stad in beweging: steeds meer bedrijven vestigen zich in Rotterdam, de architectuur ontwikkelt zich snel en Rotterdam krijgt dan ook telkens meer internationaal aanzien. Juist daarom is dit een prachtige kans voor het R.S.C./R.V.S.V.

Met bijna 1500 leden is het R.S.C./R.V.S.V. de grootste studentenvereniging van Rotterdam. De vereniging telt in totaal 4 families, 15 disputen, 82 jaarclubs en rond de 100 huizen. De statistieken zijn leuk om in gedachten te houden, maar het gaat uiteraard om de inhoud van jouw studententijd bij de vereniging. Onze Sociëteit, gevestigd in hartje Kralingen, is verschillende dagen per week open. Op deze avonden kunnen leden borrelen op de Sociëteit, zo hebben we gemengde en ongemengde borrelavonden, en worden er studie-gerelateerde evenementen georganiseerd in samenwerking binnen het bedrijfsleven en met de oud-leden. Daarnaast is de Studentendiscotheek Bikini iedere week open, waar alle Rotterdamse studenten welkom zijn. Binnen de vereniging worden er unieke kansen geboden om jezelf te ontplooien. Zo worden er jaarlijks talloze evenementen georganiseerd vanuit de vereniging: de Sinterklaasintocht in Rotterdam, de dodenherdenking in Kralingen, het Zegevieren Festival en de Philips Innovation Award. Ook wordt er veel vrijwilligerswerk gedaan vanuit de Stichting Betrokken Student en  de ‘Rijden Tegen Kanker’ rally. Zo laat het R.S.C./R.V.S.V. ook ver buiten de Sociëteit zijn sporen achter.

Beide verenigingen kennen een rijk gevulde jaaragenda, gecombineerd staat dit garant voor een ontzettend divers en compleet jaar.

  • RSC/RVSV > Huizen eurekaweek.nl/huizen

Het RSC/RVSV heeft rond de 100 verenigingshuizen, die zich bijna allemaal bevinden in Kralingen. Dit is de wijk tussen de universiteit en het centrum, waar ook onze sociëteit zit: ideaal dus! Aan het begin van ieder collegejaar, in september komen er weer plekjes vrij in deze huizen en zijn de huizen op zoek naar 1, 2 of soms wel 3 nieuwe huisgenoten. In een verenigingshuis woon je met minstens drie jaarlagen, wat erg handig is: Je oudere huisgenoten kunnen jou een beetje wegwijs maken in de stad en op de Universiteit of hogeschool en helpen je met studeren als je dat nodig hebt. Met je huis organiseer je elk jaar een huisdiner met een thema, ga je op huisweekend, op huisvakantie en nog veel meer. Er zal meer informatie volgen over de mogelijkheden tot logeren in een verenigingshuis in de context van de coronacrisis.

Wil je de ervaringen en verhalen van huidige eerstejaars en ouderejaars leden horen? Luister dan naar onze podcast op Spotify!