Je eerste jaar

Je eerste jaar zal een achtbaan zijn van studeren en ontspannen. Om je een beeld te geven van hoe dit er uit gaat zien hebben we een eerste jaar zoals die normaal verloopt bij het RSC/RVSV op een rijtje gezet:

Een huis

Na het lopen van de Introductie Periode gaan de meeste eerstejaars opzoek naar een huis. Als er een goede klik is tijdens de eerste avonden op de Sociëteit word je uitgenodigd om de volgende dag langs te komen bij het huis. Als het de volgende dag weer goed gaat en gezellig is, heb je een kamer. Ben je toch niet zo zeker? Dan zijn er talloze andere huizen waar je nog langs kan gaan. Via deze weg vindt de ruime meerderheid binnen 1 dag een kamer in Rotterdam. Met onze ruim 100 verenigingshuizen zijn we de vereniging met de meeste huizen in Rotterdam.

Groeperen

Vanaf de eerste week van september zal er elke maandag en donderdag een borrelavond zijn om te kunnen “
'groeperen'. Op deze borrelavonden leer je je jaargenoten kennen. In een paar maanden vorm je een 'groepering'. Na de 'installatieweek' in januari mag je je groepering officieel een 'jaarclub' noemen. Deze jaarclubs bestaan uit 15-20 jongens of meisjes. Door deze groep vind je snel je plek in Rotterdam en ontstaan er hechte vriendschappen tijdens je vijf jaar lidmaatschap en daarna.

Etiquettediner

Het Etiquettediner! Vraag de huidige leden naar een hoogtepunt van het eerste jaar, dan wordt dit ongetwijfeld genoemd. Het diner is met het hele eerste jaar en vindt plaats op de sociëteit. Tijdens dit diner krijgen de eerstejaars les in etiquette (door de experts van onze vereniging).

De eerste tentamens

Rond oktober begint de eerste tentamenronde. Spannend, de eerste keer dat er echt hard gestudeerd zal worden. Wanneer je regelmatig studeert, zullen je studieresultaten beter zijn dan als alles op het laatste moment aankomt. In de tentamenweken zal de nodige zelfdiscipline moeten worden aangeleerd. Je wordt hierbij gesteund door de ouderejaars en je studiegenoten waarmee je in hetzelfde schuitje zit! Zo zal je dus altijd meerdere studiepartners hebben om af en toe een koffiepauze mee te houden of te lunchen.

Kamelenbal

De 300 eerstejaars van de Utrechtsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging, onze zustervereniging in Utrecht, komen langs voor een avond feest! Vanwege onze goede banden met Utrecht, gaan de eerstejaars van het RSC/RVSV eind van het jaar ook een bezoek brengen aan Utrecht.

Almanakbal

Dit is de laatste avond van het jaar voordat het winterreces ingaat. Op deze avond wordt de nieuwe almanak gepresenteerd. Dit is het boek waar alles over het afgelopen jaar in staat; alle commissies, huizen, clubs, vele foto’s et cetera. Na de presentatie barst het feest los!

Club-installaties

Dit belooft een memorabele week te worden waar je met je groepering officieel een jaarclub gaat worden. Na een aantal leuke opdrachten en toneelstukken wordt een fles champagne opengetrokken en kan je vieren dat je nu eindelijk echt een club bent!

Weer tentamentijd!

Het is weer zover! Het is tijd om de volgende punten 'binnen te koppen'. Dit zal weer een periode worden van het kluizenaarsbestaan en het harde studeren. Maar niet getreurd, veel leden van de vereniging zitten in het zelfde schuitje als jij!

Kerstdiner

Ook al is het maart, toch ga je met je huis nog een kerstdiner geven. Dit is een diner waarvoor je je hele huis omtovert tot één grote feestruimte! Dit wordt altijd gedaan aan de hand van een thema, zoals: “Willy Alexander en Prinses Maximaal: alle wereldleiders kaal” of “Billy ’t Lid, regelt sneller dan zijn schaduw”. Op het diner zelf zul je met je huisgenoten, oud-huisgenoten en dates een fantastische avond beleven!

De ’t Walhallaweek

De Senaat gaat met vakantie, wat betekent dat de Sociëteit een week lang op z’n kop zal staan onder leiding van de ’t Walhallaweek commissie. Drie dagen lang feest: 'intercorporale I, II en III'. Dit zijn 3 feestavonden waar ook de leden van onze zusterverenigingen uit Leiden, Delft, Utrecht, Amsterdam en Groningen zijn uitgenodigd. Zelf zal je gedurende het jaar ook de 'intercorporale' feesten van deze steden gaan bezoeken met je huis- en/of clubgenoten!

Zegevierenfestival

Het RSC/RVSV organiseerde tot vorig jaar ieder jaar het grootste Koningsdagfestival in Rotterdam ('Kroon'). Zo hebben in 2019 meer dan 5.000 feestgangers Koningsdag beleefd op ons festival. Vorig jaar zou de eerste editie zijn geweest van het Zegevieren festival, wat voor het Koningsdagfestival in de plaats is gekomen. Deze kon door corona helaas niet door gaan, maar zal volgend jaar een spetterend debuut maken.

Gala

Het mooiste gala van het jaar, je eigen gala. Je begint deze avond met een borrel en een diner met je jaarclub inclusief dates. De locatie voor het diner kan op de meest bijzondere plekken zijn: van het dakterras van de Rotterdam met uitzicht over de Maas tot in stadion De Kuip. Daarna zal er afgereisd worden naar het gala zelf waar het feest losbarst.

De laatste tentamens

Het is weer eens tijd om een punt te zetten achter een aantal vakken. Je zult weer hard gaan blokken om de laatste punten van dit jaar binnen te slepen!

Slotfeest/Pré-Eurekaweekfeest

Het is alweer zo ver, je eerste jaar zit er bijna op. Voordat het zomerreces begint, zal er afgesloten worden met een groot slotfeest, dat ook gelijk het Pré-Eurekaweekfeest is. Dit houdt in dat de volgende groep aankomende studenten al weer een kijkje komt nemen hoe jij je eerste jaar hebt beleefd.

Eurekaweek 2022

Je eerste jaar zit er op. Het is dus tijd dat je de nieuwe groep aankomende studenten gaat rondleiden door de stad en het studentenleven. Nu maak je deze week vanaf de andere kant mee en kun je de nieuwe studenten alles vertellen wat ze moeten weten!

Wil je de ervaringen en verhalen van huidige eerstejaars en ouderejaars leden horen? Luister dan naar onze podcast, te vinden in de ‘Podcasts’ tab op deze website!