Ouders

Beste ouders,

Gefeliciteerd! Na al die jaren is het moment daar: uw kind gaat in Rotterdam studeren. Het is een nieuwe en spannende tijd waar u als ouder ook bij betrokken bent. Nu de keuze voor de studie en de stad dan eindelijk is gemaakt, komen er natuurlijk een hele hoop andere vragen naar boven. Waar gaat mijn zoon of dochter wonen? Hoe wordt de vrije tijd ingedeeld? Hoe ontmoet mijn zoon of dochter nieuwe vrienden? Heeft een studentenvereniging toegevoegde waarde? Om deze vragen voor u te beantwoorden hebben wij als Eurekaweekcommissie van het Rotterdamsche Studenten Corps en de Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereniging de volgende nuttige informatie voor u even op een rij gezet.

Het RSC/RVSV is één van de vijf studentengezelligheidsverenigingen van Rotterdam. Voorheen bestonden wij uit twee ongemengde verenigingen, waaraan wij 100 jaar aan mooie tradities hebben overgehouden. In 2017 zijn deze verenigingen gefuseerd tot RSC/RVSV. Nu zijn wij de grootste gemengde vereniging met ruim 1800 leden. Het is mooi om te zien hoe snel deze verenigingen zich hebben gevormd tot één plek waar iedereen zich thuis voelt.

Studie

De studie is natuurlijk de reden dat uw kind voor Rotterdam heeft gekozen. Wij snappen dat u zich afvraagt of het dan wel verstandig is voor uw kind om lid te worden bij een studentenvereniging. Het lid zijn van een studentenvereniging brengt echter veel voordelen met zich mee. Deze positieve factoren zijn te onderscheiden in studiegerichte resultaten, zelfontplooiing en een vast baken in een nieuwe grote stad. De negatieve vooroordelen die worden geschetst over een student die lid is bij een studentenvereniging, zoals alleen elke avond bier drinken en weinig studeren, zijn dan ook allesbehalve waar. Bij onze studentenvereniging komt studie op de eerste plaats. Er is dan ook een goede controle op de studie door huis- en clubgenoten. Een onderzoek van de universiteit Leiden heeft de relatie tussen het slagingspercentage en het lidmaatschap van een studentenvereniging onderzocht. Hieruit blijkt dat studenten die lid zijn bij een studentenvereniging relatief gezien sneller en met hogere resultaten hun studie doorlopen dan studenten die niet bij een studentenvereniging zitten.

Huizen

Het RSC/RVSV telt rond de 126 verenigingshuizen die in Kralingen en in het centrum van Rotterdam gevestigd zijn. De grootte van de huizen varieert van 4 tot 16 man. Ieder jaar zijn onze huizen op zoek naar nieuwe huisgenoten. Hierdoor komen veel aankomend studenten die lid worden bij het RSC/RVSV snel aan een huis! Het wonen in een verenigingshuis brengt naast de gezelligheid ook andere voordelen met zich mee. Zo varieert de leeftijd binnen een huis van 18 tot 24 jaar, waardoor de ouderejaars in het huis uw dochter of zoon wegwijs kunnen maken in de stad Rotterdam, maar ook binnen de studie voor een stimulans zorgen. Huisgenoten houden altijd bij elkaar een oogje in het zeil, op verschillende fronten. Daarnaast bieden oud-huisgenoten een brug naar het bedrijfsleven wat in de loop van de studie erg nuttig kan zijn.

Jaarclub

In het begin van het jaar zal uw dochter of zoon een nieuwe groep vrienden maken en samen met hun een jaarclub vormen. Deze jaarclub zal bestaan uit 15 à 22 personen. Uw dochter of zoon zal voor de rest van zijn studententijd en verdere leven activiteiten met deze groep ondernemen, zoals clubvakanties en clubdiners. Dit blijven dan ook vrienden voor het leven! Na het actief lidmaatschap (5 jaar) blijft de club een thuisbasis. Al hoewel de druk om studiepunten te halen vooral vanuit de huizen komt, zal er voornamelijk met club- of jaargenoten op de universiteit of in de bibliotheek worden gestudeerd. Dit zorgt wederom voor een goede balans en gezonde concurrentie tijdens de studie.

Commissie

Naast alle sociale ontwikkelingen is er ruimte om jezelf te ontplooien. Onze vereniging wordt in stand gehouden door haar eigen leden middels een groot aantal commissies. Zelfs in het eerste jaar biedt het Rotterdamsch Studenten Corps en de Rotterdamsch Vrouwelijke Studenten Vereeniging de mogelijkheid om deel uit te maken van een commissie. Hierbij worden studiepunten wel in acht gehouden. Deze commissies variëren van feesten en evenementen organiseren tot het lopen van acquisitie voor de vereniging. De ervaring die hier wordt opgedaan is enorm waardevol voor een toekomstige carrière. Voorbeelden van commissies zijn de Financiële Commissie (verantwoordelijk voor het acquireren van fondsen voor de vereniging), Board of the Philips Innovation Award (de grootste ondernemerswedstrijd voor studenten in Nederland wordt georganiseerd door leden van het RSC/RVSV!) en Stichting Mara (die activiteiten organiseren om geld op te halen ten behoeve van het goede doel). Daarnaast staat maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel bij ons. Stichting BeSt (betrokken student) zet zich in om de leden meer te verbinden met de maatschappij. Zo organiseren wij de officiële sinterklaasintocht in Rotterdam en Chrismast in Kralingen voor minder bedeelde kinderen, organiseren wij een paasbrunch voor de daklozenopvang Havenzicht en geven wij mensen met een verstandelijke beperking een onvergetelijke dag op het Unlimited Festival. Kortom, genoeg mogelijkheden voor uw dochter of zoon om zichzelf te ontplooien!

Mocht u vragen hebben over het lidmaatschap bij het RSC/RVSV dan kunt u altijd contact opnemen met ons door een mail te sturen naar s.vanderwijk@rsc-rvsv.nl of te bellen naar 06-81289202. Wij kijken ernaar uit om uw dochter of zoon te mogen ontvangen tijdens de Eurekaweek!

Met vriendelijke groet,

Suus van der Wijk
President Eurekaweek Commissie 2020