RSC/RVSV

Het Rotterdamsch Studenten Corps / Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging is al meer dan 100 jaar oud. Met ongeveer 1800 leden, 16 onderverenigingen en meer dan 120 corpshuizen is het RSC/RVSV de oudste studentenvereniging van Rotterdam. Met het bestaan van jaarclubs, disputen en gezelschappen ontstaan vriendschappen voor het leven.

Elk jaar organiseert het RSC/RVSV ook verschillende grote feesten en evenementen buiten de vereniging. Zoals het Zegevieren Festival, het Unlimited Festival voor mindervaliden, de Philips Innovation Awards en de Rotterdamsche Sint Nicolaas Intocht.

Het RSC/RVSV is de studentengezelligheidsvereniging, waar al meer dan 100 jaar duizenden studenten een fantastische studententijd beleven!

Jaarclubs/disputen

Wanneer je je hebt inschreven bij het RSC/RVSV ga je een jaarclub vormen. Gedurende de eerste paar maanden van het jaar leer je je jaargenoten kennen en vorm je uiteindelijk een groep van ongeveer 15-22 jongens of meisjes, waarmee je een jaarclub vormt voor de rest van je leven. Met je jaarclub doe je gedurende je studententijd veel gezellige en leuke dingen. In je eerste jaar bij het RSC/RVSV worden er veel activiteiten voor de eerstejaarsclubs georganiseerd. Mocht je het druk hebben met je studie, dan kun je de activiteiten overslaan, studie gaat immers voor! Ook heb je iedere maandag clubeten. Dan eet je met je jaarclub bij iemand thuis of op de sociëteit. Daarna kan er geborreld worden op de sociëteit. In de vakanties gaan jaarclubs vaak met elkaar weg. Door alle activiteiten gedurende je eerste jaar bouw je een hechte band op. Na je studententijd blijf je ook nog veel contact hebben met je jaarclub en blijf je vrienden voor het leven! Met je jaarclub kun je bij een dispuut gaan. Een dispuut bestaat uit één club uit elk van de vijf jaarlagen. We hebben ongemengde disputen. De disputen van de vrouwen heten: Botlek, Loos, Zus & Zooi, Dommage, Ovide, Philotes, Cento, Piek, Laat en Ruis. De disputen van de mannen heten: Shoulders, Keizersnee, Apache, Fist, Schoppen, Fraters, Havana, Spine, Contrada en Chest. Elk dispuut is uniek door haar eigen kleuren en liederen. Een keer per maand komen de disputen bij elkaar. Op deze avond eten alle disputen op de sociëteit wat altijd voor zeer geslaagde avonden zorgt! Op deze manier leer je ook de oudere leden binnen de vereniging kennen en heb je per dispuut veel verschillende activiteiten en uitjes die door de disputen zelf worden geregeld. Het RSC/RVSV heeft ook individuele disputen, zogeheten families; de Compagnie en Bacchanten van de vrouwen, en de Vogels en Henegouwers van de mannen. Deze disputen vragen eerstejaars om zich bij hun te voegen. Individuele disputen organiseren veel leuke activiteiten en borrelavonden met elkaar.


Studie

Tijdens je studententijd is je grootste prioriteit natuurlijk je studie, dat is immers de hoofdreden geweest om naar Rotterdam te komen! Op het RSC/RVSV wordt hard studeren aangemoedigd. Door de invoering “nominaal is normaal’’ op de Erasmus Universiteit is de studiedruk ook flink toegenomen.Het RSC/RVSV houdt hier rekening mee en helpt haar eerstejaars studenten het verenigingsleven te combineren met de studie. Daarnaast heeft het RSC/RVSV een uitvoerige samenwerking met Capita Selecta, Scriptie Master en Slim Studeren in het geval je een bijles nodig hebt. Tijdens tentamenweken worden er ook geen grote evenementen georganiseerd en mag je pas functies doen op de sociëteit als je genoeg studiepunten hebt gehaald, wat als extra stimulans werkt! Na de tentamens zijn er genoeg mogelijkheden om je op de sociëteit te ontspannen.

Huizen

Het RSC/RVSV heeft meer dan 120 verenigingshuizen, die zich bijna allemaal bevinden in Kralingen. Dit is de wijk tussen de universiteit en het centrum, waar ook onze sociëteit zit: ideaal dus! Aan het begin van ieder collegejaar, in september komen er weer plekjes vrij in deze huizen en zijn de huizen op zoek naar 1, 2 of soms wel 3 nieuwe huisgenoten. In een verenigingshuis woon je met minstens drie jaarlagen, wat erg handig is: Je oudere huisgenoten kunnen jou een beetje wegwijs maken in de stad en op de Universiteit of hogeschool en helpen je met studeren als je dat nodig hebt. Met je huis organiseer je elk jaar een huisdiner met een thema, ga je op huisweekend, op huisvakantie en nog veel meer. Geïnteresseerd om in een verenigingshuis te slapen tijdens de Eurekaweek? Ga dan naar het kopje logeren voor meer informatie.

Wil je de ervaringen en verhalen van huidige eerstejaars en ouderejaars leden horen? Luister dan naar onze podcast, te vinden in de ‘Podcasts’ tab op deze website!

Meer informatie

Wil je meer informatie over de vereniging? Bekijk dan de hoofdsite van het RSC/RVSV.